Pfarrkirche St. Paul färdigställdes 1994 i Salzburgs södra stadsdel Riedenburg. Kyrkorummet har en djärv arkitektur och en mycket uttrycksfull altartavla som täcker en hel vägg målat av professor Hubert Schmalix. I många år har församlingen hyrt en orgel från musikhögskolan "Mozarteum," men orgeln var underdimensionerad för kyrkorummet och under de senaste åren har ett inköp av en ny orgel blivit aktuellt. Vår ambition har varit att bygga en orgel för St. Paul som klangligt likaväl som visuellt motsvarar kyrkans interiör.

Det nybyggda skåpet följer samma klassiska konstruktionsmetoder som våra andra instrument, med massiv träkonstruktion och handhyvlade ytor. Obehandlad furu dominerar kyrkans interiör vilket gjorde valet av ytbehandling ganska självklart. Vi har omsorgsfullt lämnat det stora fönstret över läktaren synlig, därför kunde orgelskåpets höjd inte överstiga 4,5 meter. Skåpet är delat i huvudverk och spelbord, och bakom det står hinterwerk och pedal med bälgen och fläkten placerade under dessa. Huvudverket är 3,1 meter bred och 90 cm djup men orgelns totala djup är 3,1 meter.

I Salzburgorgeln är det första gången som vi har inkluderat stråkstämmor i ett instrument. Båda stämmorna är genomgående full längd 8’ från stora C till diskanten. Eftersom C och Ciss i huvudverkets Viola da Gamba står i fasaden, som för övrigt är tillverkat i hamrad bly, är även stråkstämmans stora oktav gjord i bly, i kontrast till Salicional i andra manualen som är tillverkad i tenn. Mensurerna på dessa båda är ganska lika, men klangen från Salicionalen är båda kraftigare och stråkigare med tanke på att den har en större roll i andra manualen. Den andra nyheten för oss är Oboe 8’ i andra manualen. Som förebild har vi valt samma stämma från firman E. och G.G. Hook, ett par amerikanska orgelbyggarbröder från sent 1800-tal. Liksom förebilden är oboen förvånansvärt mild. Den fungerar bra som solostämma i diskant men smälta vackert in i andra manualens diverse kombinationer.

Som i alla våra orglar är mekaniken hängande. I Salzburg har vi valt att använda lagringar av teflon i spelmekaniken och kopplens mekaniska armar hänger vertikalt så att de inte rör sig i onödan och tillför mekaniska oväsen. En enda stor kilbälg förser orgeln med luft, men ett dubbelt symmetriskt kanalsystem leder luften dit det behövs utan hinder. Lufttrycket är 65 mm i vattenpelare.

*********************************

Medhjälpare under konstruktionen har varit:

Peter Alatalo - snickeri

Andreas Brauner - piptillverkning, montage

Johan Gustafsson - registerskyltar

Håkan Lindberg - piptillverkning, intonation, mekanik, montage

Erik Nelson - gjutning

Karl Nelson - design, väderlådor och mekanik, piptillverkning, intonation

Jonatan Seger - snickeri

Pawel Zawada - mekanik, konstruktion

Tomas Öjersson - svetsning


Tillbaka